background

Miofascijalna masaža

Masažom i otpuštanjem fascija omogućujemo bolje klizanje tih ovojnica, a time i samih mišića koji izvode pokret. Masaža može biti i malo neugodna ovisno o samoj količini zategnutosti i kompresije fascija, ali daje vrlo brze učinke rasterećenja i lakoće nakon tretmana.

Može se izvoditi po cijelom tijelu, gdje god postoji izražena napetost koja može uzrokovati niz posturalnih problema neovisno o trenutnoj lokaciji napetosti sistemom fascijalne povezanosti.

Ljudsko tijelo je arhitektura koja je međusobno povezana kostima, zglobovima, mišićima, fascijama u jednu mrežu koja da bi bila optimizirana mora biti u idealnom opterećenju-rasterećenju u isto vrijeme. Naša postura pokorava se zakonima fizike, gravitacije, centrifugalne i centripetalne sile, adaptira se, deformira ili odupire. Fascije pružaju mišićima stabilnost, otpornost i pojačavaju mišićnu silu. SIstemom fascija mišić može generirati više sile u jedinici vremena. Ali fascije imaju jednu osobinu zbog svoje funkcije, a to je podložnost “ljepljenju”, stanjivanja prostora između njih i mišića, smanjivanje opskrbe nutrijentima, vode te s godinama postaju problem koji treba tretirati. Mišići postaju zarobljeni unutar fascija i treba ih osloboditi.

Intenzivno bavljenje sportom povećava napetost fascija i uzrokuje kronična upalna stanja, remeti sportsku izvedbu.

Miofascijalnom masažom oslobađamo fascije odizanjem i rolanjem potkožnog tkiva, dubinski prema fascijama i mišićima i omogućujemo potreban prostor.


Kome je miofascijalna masaža potrebna i kada?

Takva vrsta masaže je vrlo učinkovita kada imamo kronična zakočenja npr. vrata kod višegodišnjeg sjedenja za kompjuterom kada dolazi do skraćenja mišića, tetiva, ligamenata i fascija, a time i do smanjenog opsega pokreta i degenerativnih promjena, neuroloških ispada, trnjenja i boli. Preporuka na razini od jednom mjesečno osigurava održavanja stanja i prevenciju reagiranja na vrijeme prije nego se pojave prvi simptomi.