background

Mobilizacija i manipulacija zglobova

Definicija “zakočenja” koju osjećamo kao nemogućnosti normalnog ostvarenja životnih, dnevnih aktivnosti je rezultat zglobno-ligamentozno-mišićnog mehanizma kada dolazi do bloka na jednoj od razina ili na svima. Slabija aktivnost, puno sjedenja u uredu i doma, premalo fizičke aktivnosti, različitosti pokreta, tako ne mislimo nužnu da je rad u polju primjerena aktivnost, stvara za posljedicu slabije funkcioniranje i dugoročno zakočenje.

Što znači mobilizacija,a što manipulacija zglobova?

Kada govorimo o mobilizaciji zglobova, mislimo na omogućavanje zglobovima njihovo funkcionalno pokretanje unutar zadanih parametara, koliko dopuštaju zglobna tijela. Svaki zglob, s obzirom na svoju specifičnosti ima svoj opseg pokreta, neki više neki manje. Zglobovi poput zgloba ramena i kuka koji pripadaju u sferoidne (okrugle) zglobove imaju najveću mogućnost pokreta, što znamo iz života.

Mobilizacija se izvodi polagano i s osjećajem, ne smije biti bolna kako ne bi izazvali reaktivni spazam, te se može izvoditi na svim zglobovima.

Kod manipulacije (“namještanje”) zglobova izvodimo još jedan kratki i impulsni pokret poštujući načela anatomije zgloba (artrokinematike) kojim dodatno rasterećujemo zglobove i omogućujemo bolji “realigment” što se popularno zove, a time stvaramo bolje preduvjete za posturalnu korekciju i reedukaciju.

Pod terminom reedukacije smatra se ponovno uspostavljanje neuromuskularnih obrazaca na boljem nivou funkcioniranja. Laičkim rječnikom učimo tijelo novim pokretima, odnosno da iste stvari iz života izvodi na kvalitetniji način od uobičajenog.

Koliko često se izvodi mobilizacija i manipulacija zglobova?

Kada smo u situaciji da osjećamo bol od zakočenja, smanjeni opseg pokreta i krutost, obje tehnike su dobrodošle. Mogu se izvoditi na tjednoj razini u početku dok ne osposobimo potrebnu pokretljivost, a kasnije u smislu održavanja na mjesečnoj. Što bolja pokretljivost zglobova, bolja funkcionalnost.

Dobra priprema za manipulaciju je nužna u obliku miofascijalne, dubinske masaže kojoj pripremamo tijelo na oslobađanje zglobova, jer u protivnom može doći do istegnuća tetivnih hvatišta, ligamenta ili neke druge povrede. Zato nikada ne dopustiti da se manipulacija (kiropraktika) izvodi “na suho”. bez primjerenog zagrijavanja tijela, mišićnog oslobađanja i postupnog ulaska u postupak.