background

Funkcionalne grupne vježbe

Što je funkcionalnost?

Funkcionalnost čovjeka može se objasniti na jednostavan način. Ustajanje iz kreveta, odlazak u kupaonu, tuširanje, pranje zubiju, normalno spavanje bez boli u krevetu. Funkcionalnost je sve što čovjeku omogućuje da izvodi bez zastoja, boli, tenzija, muke i da to izvede do kraja. Da bismo mi to sve mogli moramo biti funkcionalno sposobni, naš mišićno-zglobni sustav mora adekvatno funkcionirati. S godinama, način života, smanjenim kretanjem, funkcionalnost pada, mišići slabe, zglobovi degeneriraju. Da bismo do usporili ili zaustavili potrebno je vježbati na pravilan način. Naglasak je na pravilan upravo iz tog razloga što ljudi nerijetko vježbaju na krive načine, ne poštujući posturalne i biomehaničke zakonitosti i principe i prouzrokuju si povrede.


Što znači vježbati prema funkcionalnim principima?

Zadovoljavanje funkcionalnih principa vježbanja odnosi se na poštivanje funkcionalnih principa kretanja zglobova u skladu s mišićnim i živčanim sustavom. Konkretno govoreći primjer je dizanje ruku iznad glave. Ako se ne izvod na pravilan način može doći do iritacije mišića supraspinatusa i koštanog izdanka akromiona na vrhu lopatice, upalnog stanja čak i rupture s vremenom, tzv subakromijalni sraz, impingement sindrom. Pravilnim uspostavljanjem glenohumeralnog ritma lopatice i humerusa u izvedbi pokreta podizanja ruke iznad glave, izbjeći ćemo potencijalnu opasnost i povredu.


Na istim principima baziran je i rad kukova i lumbalne kralježnice prilikom čučnja, vježbe kod koje dolaze najčešće povrede lumbalne kralježnice zbog nepoštivanja pravilnog nagiba zdjeličnog tilta i mišićne nejednakosti opterećenja prednja i stražne strane tijela (leđnih mišića vs abdominalnih).


Vježbe koje provodimo pod stručnim nadzorom instruktora upravo zadovoljavaju sve te principe i čuvaju vam zdravlje i funkcionalnost.

Funkcionalne vježbe provode se prema dogovoru grupe, 2x ili 3 x tjedno u trajanju od sat vremena.