background

Analiza sastava tijela

OMRON dijagnostičkom vagom vršimo detaljnu analizu tijela, odnos sastav, udio masnog, mišićnog i koštanog tkiva putem BI tehnologije, bioelektrične impendancije, gdje određeni dio tkiva posjeduje specifičan otpor prilikom odašiljanja slabe i sigurne struje niske amplitude, veličine 50 Hz i manje od 500 µA, prema determiniranim parametrima visine tijela, tjelesne težine, spola i starosne dobi.


Masno tkivo (Body fat) u tijelu je tkivo koje provodi vrlo malu količinu električnih signala


Vrlo korisna metoda u određivanju i distribuciji masnog tkiva unutar tijela, kojim se postiže kontrolni učinak u procesu regulacije tjelesne težine prilikom formiranja plana prehrane.


Kroz 10-tak minuta možete dobiti rezultate poput:

  • Dnevni bazalni metabolizam (količina kalorija koju tijelo potroši bez dodatne aktivnosti radi održavanja osnovnih tjelesnih funkcija)
  • BMI indeks (Body mass index) predstavlja omjer tjelesne težine i visine, što znači da što ste teži i niži, imate problem, vrlo jednostavno.
  • Udio masnog tkiva (Body fat percentage), predstavlja postotak udjela visceralnog i potkožnog masnog tkiva.


Visceralno masno tkivo ili masno tkivo oko unutarnjih organa je direktno povezano s povećanom razinom masnoće u krvotoku što može dovesti do hiperlipidemije i dijabetesa, dok se potkožno masno tkivo pojavljuje i oko trbuha i po rukama i nogama najčešće ovisno o genetskoj predispoziciji. Kod žena je učestalije oko nogu i bokova dok je kod muškaraca pretežno locirano oko samog trbuhu.


Udio skeletnih mišića čini postotak mišića lokomotornog sustava za pokretanje koje koristimo za kretanje, veći postotak, već efikasnost sagorijevanja kalorija i održavanja tjelesne težine.

  • Udio vode
  • Koštani udio
  • Vrijednost dnevnog unosa kalorija
  • DCI procjena – koliko kalorija možete unijeti u organizam tijekom 24 sata kako bi zadržali trenutnu težinu


Ovako preciznim mjerenjem dobivate mogućnost izrade personaliziranog programa prehrane. On će biti skrojen u skladu s Vašim osobnim ciljevima, bilo da se radi o smanjenju masnog potkožnog tkiva, povećanju mišićne mase ili jednostavno želji za zdravijim i kvalitetnijim prehrambenim navikama.


Također, ovakvom analizom možete pouzdano mjeriti vlastiti napredak te vidjeti stanje prije/poslije, što Vam može poslužiti kao odličan izvor motivacije.


Dnevni bazalni metabolizam je osnovna tjelesna potrošnja energije, odnosno količina energije koju naše tijelo zahtjeva u stanju potpunog mirovanja za održavanje svojih osnovnih funkcija, a iskazuje se u jedinici kcal/dan.


Aktivni metabolizam je količina energije koju tijelo svakodnevno upotrebljava u stanju aktivnosti. Što je veća tjelesna aktivnost potrošnja energije raste. Ako se u nekom određenom vremenskom razdoblju u tijelo unosi manje energije nego što se troši, naše tijelo će tu energiju jednim dijelom nadoknaditi iz pohranjene masti i gubit ćemo na težini. Ako se kroz određeno vremensko razdoblje u tijelo unosi više energije nego što iznosi ukupni aktivni metabolizam.