background

BTS EMG elektromiografija

Biomehanički gledano ljudsko tijelo teži simetriji i proporciji gledano u svim osima što je u praksi vrlo rijetka pojava. Ovisnost tijela uvjetovana je kinematičkim i kinetičkim silama, oko i unutar njega kojima je izloženo konstantno, čak i prilikom ležanja u krevetu.


Baza oslonca koju čini površina između stopala zajedno s površinom stopala raspoređuje opterećenje sile gravitacije pod kojim je tijelo konstantno, a koje djeluje na njega perpendikularno (okomito) s konstantnom silom privlačenja mase tijela prema zemlji. To znači da stajanje na jednoj nozi stvari veće opterećenje na zglobove gležnja, koljena i kuka nego na obje noge istovremeno, pa isto tako i ubrzava trošenje hrskavice i potiče artrozu.


O tome razmislite dok stojite na mjesto, kako stojite.


Centar težišta tijela (COT, Center of Gravity) predstavlja točku u kojoj je akumulirana sva masa jednog tijela, a smatra se da je u razini S1-S5 sakralnog dijela zdjelice. Centar težišta je dinamična komponenta koja ovisi o ljudskoj aktivnosti. Kada govorimo o optimalnoj posturi, smatramo da je svaki dio tijela pozicioniran unutar unutar optimalnih (minimalnih) opterećenja na zglobove, ligamente, tetive i mišiće.


BTS EMG je sustav dijagnostike površinske elektromiografija kojim možemo utvrditi generiranje mišićne snage (izlaznu silu) pojedinih mišićnih struktura na tijelu kako bismo dijagnosticirali odstupanja lijeve od desne strane tijela, prednje od stražnje, anteriorne od posteriorne.


Vrlo je koristan način vježbanja u korekciji odstupanja linije kralježnice u frontalnoj ravnini, poznatoj kao skolioza ili u sagitalnoj, poznato kao kifoza i lordoza, rehabilitaciji koljena, ramena, na način povratne kontrole mišićne sile komparativnim rezultantama lijeve i desne, prednje i stražnje strane.


Rezultati su vidljivi već nakon 3-4 tjedna, a trajnost na razini automatizma već nakon 3 mjeseca uz održavanje postojećih mišićnih struktura individualnim angažmanom i kontrolnim pregledima.