background

Biomehanika hoda

Hod je osnova ljudskog gibanja od najstarijih vremena. Čovjek je prilagođen hodanju na duže staze, po neravnom terenu pretežno. Od kada smo obukli cipele, možemo reći da od tada radimo na uklanjanju problema koji je hod u obući po ravnom napravio.


Hod se dijeli na faze. Faza oslonca koja predstavlja 60 % ciklusa hoda dok faza njihanja čini ostalih 40 %. To znači da više vremena provodimo na tlu, odupirući se silama koja nas pritišću prema tlu i to preko male površine stopala. Kolika je važnost stopala govori da je naša kilaža raspoređena na dvije male površine, njihovim ligamentima i mišićima. Zamor materijala je pojam koji se upotrebljava u mehanici, ali ga isto tako može koristiti u biomehanici tijela.


Modernim pristupom uporabom G-WALK BTS tehnologija možemo procijeniti odstupanja u sve tri ravnine, frontalne, transverzalne i sagitalne, odnosno, smjer rotacije zdjelice, lijevo desno, naprijed nazad i u rotaciji.


Sama pozicija zdjelice uvjetuje i odnos prema kralježnici te predstavlja dio dinamičkog lanca od centra prema periferiji u oba smjera, prema glavi i stopalima. Posturalna analiza hoda nam omogućava bržu procjenu biomehaničkih odnosa u tijelu, što i kako poduzeti kako bismo korigirali postojeća odstupanja kroz trodiomenzionalni pristup.