background

Smanjenje edema nakon ozljeda

Naši fizioterapeuti izvode isključivo ručnu limfnu drenažu po principu dr. Woddera koja je najučinkovitija metoda uklanjanja edema. Limfa je tekućina koja cirkulira našim tijelom i njezina je funkcija izbacivanje otpadnih tvari i toksina iz organizma. Ponekad u tijelu zbog raznih čimbenika kao što su pojedine bolesti, uzimanje lijekova, slaba cirkulacija, operacije, ozljede itd dođe do disbalansa koji rezultira nakupljanjem limfe i vode u tijelu, limfedema najčešće u udovima (noge i ruke, ponekad i lice, trbuh).

Kada treba primjeniti limfnu drenažu i u kojem roku nakon pojave otekline / edema?

Limfna drenaža je terapijska vrsta drenažne masaže koju je poželjno primjeniti što prije nakon pojave edema, sportske ozljede ili nakon operacije. Po ozljedi se može primjeniti u roku od par minuta što dovodi do blokiranja jačeg stvaranja otekline i podljeva. Nakon operacije odmah po izlasku iz bolnice. Poželjno je krenuti što prije sa limfnom drenažom kao nultom točkom fizikalne terapije nakon operacije ili ozljede, kako bi se što prije smanjila bol, edem, podljev i povećao opseg pokreta i osjećaj na tom dijelu tijela.

Nakon masteoktomije, laringoktomije i drugih onkoloških operacija, uklanjanja limfnih čvorova, amputacija ručnu (manualnu) limfnu drenažu potrebno je provoditi kao terapiju po pojavi otekline, smanjenog opsega pokreta i bolova.

Ručna limfna drenaža djeluje povoljno na limfni i imunološki sustav, živčani sustav, smanjenje boli. Uklanja višak vode i proteina iz tkiva, uklanja metabolički otpad i toksine, povećava produkciju limfocita, smanjuje stres, dovodi do relaksacije i povećava stupanj opsega pokreta u udovima i zglobovima zahvaćenim edemom.

Kao dodatnu pomoć kod limfedema stavljamo i medicinske Kinesio tape- terapijske trake koje djeluju 24h svake sekunde, vodootporne su i ne stvaraju osjećaj napetosti na koži.

Smije li se limfna drenaža raditi kod drugih bolesti, kao i kod zdravih ljudi?

Limfna drenaža je kao terapija vrlo učinkovita i kod drugih bolesti kao što su oticanje nogu (pogotovo lijeve strane) uslijed bolesti srca, kod proširenih vena (olakšava hod i smanjuje napetost), nakupljanja vode u nogama ili na licu kao uzrok slabe cirkulacije, ateroskleroze, sklerodermije, te kao post corona terapija bržeg oporavka i jačanja imuniteta.

Što se tiče zdrave populacije ručna limfna drenaža je odlična preporuka za očuvanje zdravlja, jačanje imuniteta, detox, izbacivanje toksina, smanjenje masnog tkiva te kao potpora anticelulitnim tretmanima i maderoterapiji te kod trudnica za olakšavanje hoda i pritiska ploda.