background

Sportska masaža

Sportska masaža predstavlja neizostavan dio u sportskom života rekreativca ili profesionalca i barem bi tako trebalo biti, što se tiče oporavka i prevencije sportskih ozljeda. Mišići u sportu kao i fascije i ligamenti su pod velikim stresom i opterećenjem koje se s godinama gomila i apsorbira u tijelu postajući prijetnja sustavu od povećanog rizika nastajanja ozljeda. Da bismo to izbjegli, prevencija i održavanje mišića elastičnim, dobro prehranjenim, metabolički uravnoteženim i sposobnim da izvrši trenažne zahtjeve bez povrede.

Kod aktivnih sportaša, ne govoreći sada o profesionalcima, već aktivnim rekreativcima koji nerijetko misle kako njima masaža ne treba, jer nisu profesionalci, a imaju treninge svaki dan ili 5-6 puta tjedno s volumenom satnice od 15 sati, dovode se u stanje pretreniranosti, ozljeda i obustavljanja aktivnosti.

Koliko često i kada se treba sportska masaža provoditi?

Kod aktivnih rekreativaca preporuka masaže jednom mjesečno, ali u pripremnim periodima ili intenzivnijim trenažnim periodima i češće ili kad god se osjeti potreba poput teških nogu, bol u mišićima koja ne prestaje niti nakon 4-5 dana od jačeg treninga za koji smatramo da je proizveo “upalu”.

Ako se nakon 4-5 dana ne povuče bol, “upala” znači da je došlo do povrede koju treba sanirati, jer treniranje u takvom stanju izaziva kompenzatorne mehanizme koji mogu izazvati niz drugih biomehaničkim problema, poput bol u kralježnici, kuku, koljenu.

Primjer možemo pružiti iz života, kada naš automobil “liže”gume s jedne strane, mora na “špur”, jer samo promjena gume neće riješiti problem.