background

DNS (dinamička neruomuskularna stimulacija)

Dinamička neuromuskularna stimulacija je noviji pristup u saniranju problema s kralježnicom, akutnim stanjima i posturalnim korekcijama zasnovanog na principu dr. Kolara (Praška škola) koji je proučavao neuromotorički razvoj djeteta do 1. godine starosti i etape kroz koje dijete prolazi od faze ležanja do vertikalizacije, uspostavljanja i usvajanja prvih motoričkih obrazaca.


Čemu služi DNS pristup i zašto u odrasloj dobi?

Većina ljudi bi se pitala u čemu je problem, hodati znam, hodam cijeli život, a sad moram učiti vježbe koja prolaze djeca do 1. godine života? Da bismo odgovorili na to pitanje potrebno je shvatiti i razumjeti što se sve potrebno da dijete prohoda, koja vještine, kakva razina uspostavljanja neuromotoričke kontrole je potrebna da se dijete osovi na noge, kakve sve predradnje je potrebno savladati.


U svojim najranijim mjesecima razvoja dijete razvija gibanjima i kretnjama koje mi smatramo smiješnim, simpatičnim i dražesnim, preduvjete da bi se moglo okrenuti, podignuti gornji dio tijela, sjediti, puzati.


Ako bi se sada iskreno zapitali kada smo zadnji put bili na podu, kada smo se puzali, kotrljali se, iz sjeda se probali ustati bez pomoći ruku i slično?


Odgovor bi vjerojatno bio, od kada smo prohodali, prošli djetinjstvo, nikada, pa na kraju krajeva zašto i bi? A kad bi vam netko rekao da zato imate problema s leđima, išijasom, bolnim ramenima, kalcifikatim, artrozama, trncima u vratu, glavoboljama, vrtoglavicama i pokušao objasniti s biomehaničke i neuromotoričke strane zašto je sve to moguće, možda bi promijenili pogleda na cijeli svoj život i sve što i kako radite i izvodite.


Što se dogodilo u međuvremenu od djetinjstva do danas?

Pa eto, prošlo je deset, dvadeset, trideset, a možda i više godina sjedenja u uredima, slabljenju mišića, kompenzatornim mehanizmima koji su se uključivali zbog slabosti potrebnih struktura. Uglavnom, naše tijelo, naš mozak je zaboravilo kako funkcionirati, kako hodati, kako ustajati, kako sjediti, kako trčati.


DNS vježbama uspostavljamo ponovno te uspavane i davno zaboravljanje obrasce, reeduciramo naš mozak i šaljemo nove impulse našim mišićima u tijelu kako sve te pokrete izvoditi na pravilan način, kao djece u prvoj godini života.

Nikad nije kasno za vraćanje u mladost.

DNS vježbe su individualnog karaktera i izvode se u paru s instruktorom jednom ili više puta tjedno prema dogovoru u trajanju od sat vremena.